Een imposante James Webb Space Telescope!

Een recente mijlpaal in de ruimtevaart

Op Eerste Kerstdag 2021 was het dan eindelijk zover; de lancering van de James Webb Space Telescope in Frans-Guyana. Na zo’n 30 jaar ontwikkeling werd de opvolger van de Hubble ruimtetelescoop met succes gelanceerd in een Ariane-5 raket vanaf het ESA-lanceerplatform in Kourou. Een samenwerking van de NASA, CSA, ESA en vele instituten, universiteiten en toeleveranciers.

Nederlandse bijdrage

het Nederlandse Instituut voor Radioastronomie ASTRON in het Drentse Dwingeloo is trots op een significante bijdrage aan dit grensverleggende instrument. Hier werd één van de optische elementen in het hart van de JWST gebouwd. Voor de media-aandacht rond de lanceerdatum, gecombineerd met het educatieve karakter zijn in samenwerking met Atelier Kleyn twee schaalmodellen gebouwd van zo’n 125 centimeter lang.

Bijzondere opdracht

Door gebruik te maken van verschillende bouwtechnieken zijn we samen tot een mooi resultaat gekomen. Zo is de gekromde hoofdspiegel van het schaalmodel 5-assig simultaan gefreesd en is gebruik gemaakt van verschillende soorten folies, ter imitatie van de hittewerende folies op de échte telescoop. Het model heeft sinds december 2021 al vele malen dienstgedaan als uitstekend communicatiemiddel naar gasten, studenten, media, en andere geïnteresseerden. Door gebruik te maken van een groot gelijkend schaalmodel kan ASTRON op een uniek beeldende wijze uitleg geven over dit bijzondere ruimte-instrument.